stardoll-in-glam

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οδηγός Online Ασφαλείας του Stardoll για Γονείς και Δασκάλους

Όπως και στον πραγματικό κόσμο χρειάζεται να διδάξετε στο παιδί σας πώς να αποφύγει τους κινδύνους και πώς να χειρίζεται διάφορες καταστάσεις. Θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τους δικούς σας κανόνες μαζί με το παιδί σας για το πώς να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο. Με την ανάληψη της ευθύνης για την online χρήση του υπολογιστή των παιδιών τους, οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους ενδεχόμενους κινδύνους της χρήσης τους. Η εμπειρία μας είναι ότι πολλοί από τους νέους χρήστες μας γνωρίζουν πολύ καλά την ηθική του διαδικτύου και αντιδρούν όταν κάποιος παραβιάζει τους κανόνες. Παρακαλούμε μεγαλώστε το παιδί σας ώστε να γίνει ένας καλός online πολίτης, για να μας βοηθήσετε να διατηρήσουμε το περιβάλλον ασφαλές. Να έχετε σαν οικογενειακό κανόνα:

    * Μην δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες - διεύθυνση κατοικίας, το όνομα του σχολείου, ή τον αριθμό τηλεφώνου - σε δημόσιο μήνυμα, όπως chat ή ομάδες συζήτησης, και να βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με κάποιον που τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας γνωρίζουν και εμπιστεύονται προτού δώσετε αυτές τις πληροφορίες μέσω email. Σκεφτείτε προσεκτικά πριν αποκαλύψετε προσωπικά δεδομένα όπως ηλικία, πληροφορίες της οικονομίας σας ή οικογενειακή κατάσταση. Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας σε ομάδες συζήτησης ή σε ιστοσελίδες που είναι διαθέσιμες στο κοινό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ψευδώνυμο, αποφύγετε την αναφορά του ονόματος του παιδιού σας και του e-mail σε οποιουσδήποτε δημοσίους καταλόγους και προφίλ, ενημερωθείτε σχετικά με τις πολιτικές του ISP για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής και ασκήστε το δικαίωμά σας για το πώς τα προσωπικά σας στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    * Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό κατά την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενήλικες ότι πολλές ιστοσελίδες για παιδιά απαιτούν να δίνετε προσωπικές πληροφορίες για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο. Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε επίγνωση του πότε και πού είναι ασφαλές να αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες. Ένας απλός κανόνας θα μπορούσε να είναι ότι το παιδί δεν θα πρέπει να δίνει όνομα, αριθμό τηλεφώνου ή μια φωτογραφία χωρίς την έγκρισή σας.

    * Μάθετε να χειρίζεστε το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Αν δεν ξέρετε πώς να συνδεθείτε, ζητήστε από το παιδί σας να σας δείξει. Πείτε στο παιδί σας να σας δείξει τι κάνει στο διαδίκτυο, και εξοικειωθείτε με όλες τις δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Μάθετε αν το παιδί σας έχει δωρεάν web-based λογαριασμό email, όπως αυτά που προσφέρονται από το Hotmail και το Yahoo! ®, και μάθετε τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασής τους.

    * Συζητήστε για τους κινδύνους σχετικά με τη συνάντηση των e-pal στην πραγματική ζωή. Οι ενήλικες πρέπει να κατανοήσουν ότι το Internet θα μπορούσε να είναι ένα καλό περιβάλλον συνάντησης για παιδιά. Μπορούν να γνωρίσουν άλλα παιδιά και να κάνουν νέους φίλους. Ωστόσο, για να αποφύγετε δυσάρεστες εμπειρίες, είναι σημαντικό να μη συναντούν αγνώστους που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο, χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικα, φίλους ή άλλους τους οποίους εμπιστεύονται. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να έχει πάντα την έγκριση των γονιών του πρώτα.

    * Ποτέ μην απαντάτε σε μηνύματα που είναι άσεμνα, εχθρικά, απειλητικά ή σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας λένε αν αντιμετωπίζουν τέτοια μηνύματα. Αν εσείς ή το παιδί σας λάβει μήνυμα ενοχλητικό, σεξουαλικού χαρακτήρα ή απειλητικό, προωθείστε αντίγραφο του μηνύματος στον ISP σας και ζητήστε τη βοήθειά τους. Μάθετε στο παιδί σας να μην κάνει κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε e-mail από άτομα που δεν ξέρει. Οι σύνδεσμοι αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σεξουαλικές ή ειδάλλως ακατάλληλες ιστοσελίδες ή θα μπορούσαν να είναι ιός υπολογιστή. Αν κάποιος στείλει σε σας ή στα παιδιά σας μηνύματα ή εικόνες άσεμνες, χυδαίες ή με την πρόθεση να ενοχλήσει, παρενοχλήσει ή απειλήσει ή εάν αντιληφθείτε τη μετάδοση, τη χρήση ή την προβολή της παιδικής πορνογραφίας, πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στο CyberTipline του NCMEC στο 1-800-843-5678 ή www.cybertipline.com. Ορίστε λογικούς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά σας.

    * Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι σε απευθείας σύνδεση μπορεί να μην είναι αυτοί που νομίζετε. Επειδή δεν μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε κάποιον, θα ήταν εύκολο για κάποιον να πει πως είναι κάποιος άλλος. Έτσι, κάποιος που δείχνει ότι είναι ένα "12-χρονο κορίτσι" θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας σαραντάχρονος άντρας.

    * Να θυμάστε ότι όλα όσα διαβάζετε σε απευθείας σύνδεση μπορεί να μην είναι αλήθεια. Κάθε προσφορά που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανώς είναι. Να είστε προσεκτικοί για τυχόν προσφορές που αφορούν συνάντηση, επίσκεψη κάποιου στο σπίτι σας ή αποστολή χρημάτων ή πληροφοριών πιστωτικών καρτών.

    * Να μην είστε πάρα πολύ κριτικοί όσον αφορά στην εξερεύνηση του Διαδικτύου από το παιδί σας. Τα παιδιά μπορούν να βρουν υλικό ενηλίκων κατά λάθος στο Διαδίκτυο. Εάν ένα παιδί αναζητήσει σκόπιμα τέτοιου είδους ιστοσελίδες, να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά να είναι περίεργα για τέτοιο υλικό. Προσπαθήστε να το χρησιμοποιήσετε ως αφορμή για να συζητήσετε το περιεχόμενο μαζί τους και ίσως να θέσετε κανόνες για αυτού του είδους δραστηριότητες. Να είστε ρεαλιστές κατά την εκτίμηση σας για το πώς το παιδί σας χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

    * Ορίστε λογικούς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά σας.
    Συζητήστε αυτούς τους κανόνες και σημειώστε τους κάπου κοντά στον υπολογιστή σας ως υπενθύμιση.
    Θυμηθείτε να παρακολουθείτε τη συμμόρφωση των παιδιών σας με αυτούς τους κανόνες, ειδικά όταν πρόκειται για το χρονικό διάστημα που περνούν τα παιδιά σας στον υπολογιστή. Η υπερβολική χρήση των online υπηρεσιών ή του Διαδικτύου από ένα παιδί, ιδίως αργά τη νύχτα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει ένα πιθανό πρόβλημα. Να θυμάστε ότι προσωπικοί υπολογιστές και οι online υπηρεσίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρονική μπέιμπι-σίτερ.

    * Ελέγξτε τις εφαρμογές φραγής, φιλτραρίσματος και αξιολόγησης. Βεβαιωθείτε να γίνει αυτό μια οικογενειακή δραστηριότητα. Σκεφτείτε μήπως προτιμάτε να έχετε τον υπολογιστή σε ένα οικογενειακό δωμάτιο παρά στο υπνοδωμάτιο του παιδιού. Γνωρίστε τους online φίλους του, όπως μπορείτε να γνωρίσετε όλους τους άλλους φίλους του. Εάν το παιδί σας έχει κινητό τηλέφωνο, συζητήστε μαζί του για την ασφαλή χρήση του. Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τη χρήση υπολογιστή, να ισχύουν και για κινητά τηλέφωνα.

    * Διδάξτε στο παιδί σας να ασκεί κριτική πηγών στο Διαδίκτυο. Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τη βελτίωση και ανάπτυξη των γνώσεών τους σχετικά με σχολικά και προσωπικά ενδιαφέροντα. Οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πάντα σωστά όλα τα στοιχεία που βρίσκουν online. Εκπαιδεύστε τα παιδιά για το πώς να ελέγχουν τις πληροφορίες που βρίσκουν μέσω της σύγκρισης με εναλλακτικές πηγές για το ίδιο θέμα.

    * Ενθαρρύνετε καλή Netiquette. Netiquette είναι ο άτυπος κώδικας δεοντολογίας για το Διαδίκτυο. Όπως και στην καθημερινή ζωή, υπάρχουν άτυποι κανόνες δεοντολογίας για το πώς να συμπεριφερόμαστε όταν ερχόμαστε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους στο Διαδίκτυο. Αυτές περιλαμβάνουν το να είμαστε ευγενικοί, να χρησιμοποιούμε σωστή γλώσσα και να μη φωνάζουμε (γράφω με κεφαλαία γράμματα) ή παρενοχλούμε τους άλλους. Επίσης, τα παιδιά καθώς και οι ενήλικες δεν πρέπει να διαβάζουν e-mail άλλων ή να αντιγράφουν προστατευμένο υλικό.

    * Να θυμάστε ότι οι θετικές πτυχές του Διαδικτύου υπερτερούν των αρνητικών. Το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό μέσο για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ενσυνείδητο και να εξερευνεί όλες τις δυνατότητες του Διαδικτύου. (Αυτές οι συμβουλές βασίζονται σε συμβουλές από την Αμερικανική www.safekids.com </ a>(Εθνικό Κέντρο Εκμεταλλευμένων και Εξαφανισμένων Παιδιών) και από την Ευρωπαϊκή www.saftonline.org </ a>, Ευαισθητοποίηση για Ασφάλεια, Γεγονότα και Εργαλεία)

    * Κανόνες παιδιών για την ασφάλεια στο Internet (εκτυπώσετε και να τοποθετήστε το κοντά στον υπολογιστή σας στο σπίτι)
    www.safekids.com/family-contract-for-online-safety

    * Το Stardoll προτείνει να κοιτάξετε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των Παιδιών και Online Προστασία Προσωπικών Δεδομένων:

    - Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου: www.ftc.gov
    - Προστατευθείτε Online: www.onguardonline.gov

    Άλλα μέσα: www.inhope.org and/or www.saferinternet.org.

    Οι 10 μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με την ασφάλεια online:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου